Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ερώτηση Πλακιωτάκη στην Βουλή για το μέλλον των ΤΟΕΒ

Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που λειτουργούν υπό μορφή αναγκαστικού Συνεταιρισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Αντικείμενό τους είναι η άρδευση, συντήρηση, επισκευή και κατασκευή έργων με αποκλειστικά δικές τους χρηματοδοτήσεις και με μικρή επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής. Όσο για τα έσοδά τους, προέρχονται από τις εισφορές των μελών τους και είναι [...]

Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που λειτουργούν υπό μορφή αναγκαστικού Συνεταιρισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Αντικείμενό τους είναι η άρδευση, συντήρηση, επισκευή και κατασκευή έργων με αποκλειστικά δικές τους χρηματοδοτήσεις και με μικρή επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής. Όσο για τα έσοδά τους, προέρχονται από τις εισφορές των μελών τους και είναι ανταποδοτικά. Με λίγα λόγια δεν επιχορηγούνται από το Κράτος ούτε επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Μάλιστα το διοικητικό συμβούλιο τους είναι άμισθο, ενώ σχεδόν στο σύνολό τους δεν οφείλουν χρηματικά ποσά ούτε έχουν επισφαλείς απαιτήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες μεθοδεύεται η υπαγωγή των ΤΟΕΒ στους Δήμους, οι οποίοι, όμως, μετά τον Καλλικράτη, ήδη, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα, στα οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Η ανάληψη και διαχείριση των ΤΟΕΒ από τους Δήμους είναι, λοιπόν, τουλάχιστον άτοπη, εφόσον αυτή η εξέλιξη όχι μόνο δε θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα τους, αλλά θα τα επιδείνωνε.

Παίρνοντας τη διαχείρισή τους από τα μέλη τους, τους αγρότες δηλαδή της κάθε περιοχής, υπογράφετε την καταδίκη όχι μόνο των Οργανισμών, αλλά και των περιοχών που εξυπηρετούν. Εκτός φυσικά εάν αυτός είναι ο στόχος σας, ενδεχόμενο το οποίο έχει προκαλέσει την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών (ενδεικτικά αναφέρω υπόμνημα όλων των Προέδρων των ΔΣ ΤΟΕΒ Λασιθίου με αρ. πρωτ.270).

Παράλληλα είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί το κόστος παροχής των υπηρεσιών τους. Σημειωτέον είναι, άλλωστε, ότι οι τιμές διάθεσης του νερού που διαχειρίζονται οι ΤΟΕΒ, είναι πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με τις τιμές διάθεσης του νερού (άρδευση) από τους δήμους.

Κατόπιν τούτου ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Υπάρχει ή όχι εισήγηση υπαγωγής τους στους Δήμους και για ποιο λόγο;
Με ποια κριτήρια χαρακτηρίζονται αποτυχημένοι οι ΤΟΕΒ;
Ποιος εγγυάται ότι δε θα κατασπαταληθούν τα αποθεματικά των ΤΟΕΒ και οι εισφορές των μελών τους, όταν η πλειονότητα των δημοτικών επιχειρήσεων είναι υπερχρεωμένες;

http://www.cna.gr/?p=7741

Η απάντηση του Υπουργείου έχει ως εξής :

Λειτουργία ΟΕΒ 01Λειτουργία ΟΕΒ 02

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου